Guider
Guidningen i Gamla Bankgården sköts av lokalt utbildade guider. Ett 20-tal personer har deltagit i de utbildningar som genomförts.
I utbildningen har deltagarna fått en mängd fakta om Bankmuseet och familjen Dahl. Man har också fått se Stig Marz film där Margit Dahl visar och berättar om sin lägenhet samt en film, som också spelats in Vrigstad, hur ett bankkontor fungerade runt år 1915. Gruppen har också varit på studiebesök i Sigtuna samt t.ex. i Eksjö för att ta del av hur guidningen fungerar på Aschanska gården. Den mesta tiden har dock gått åt till att på plats lära känna lokalerna och dess inventarier samt historien kring dessa.
Varje år gör guiderna och styrelsen en inspirations- och utbildningsresa till nya besöksmål för att samla in nya idéer och intryck.
Onsdagen den 5 juni 2019 gjorde museets guider och styrelse sin årliga ”Hemliga resa”. Färden gick längs med gamla riksettan söderut. Första stopp var vid Tofta Skans, där Karl-Johan Kranz, resans guide, berättade om försvarsverket. Målet för dagen var Ljungby, där gruppen besökte Begravningsmuseet och Sven Ljungbergs-museet. Hemfärden gick på småvägar över Rydaholm och Ohs med ett stopp vid Tagels Gård.

Guiderna samlade vid Tagels gård.
Den 5 juni 2018 gjorde guiderna en resa till Kronobergs län med guidad ledning av Karl-Johan Krantz. Först besöktes två intressanta kyrkor – Drevs gamla kyrka och Granhults kyrka. Den senare är landets äldsta bevarade träkyrka.

Drevs gamla kyrka.

Granhults träkyrka.
Efter besöket i Granhult styrde bussen mot Kosta glasbruk där vi fick en mycket intressant guidning om brukets historia samt en visning av glasblåsningen.

Vi informerades om Kosta glasbruks historia från 1742 och fram till idag.

Som avslutning fick vi se glasblåsningen i hyttan.
Den 7 juni 2017 genomfördes den senaste resan som bl.a. innehöll stopp och information om Nydala kloster, Huseby och bilkyrkogården i Ryd.

Vid besöket på Huseby guidades gruppen av Karl-Johan Krantz, som berättade om godset och om fröken Florence Stephens.

Bilkyrkogården Kyrkö mosse är en udda företeelse där cirka 150 gamla skrotbilar finns på en torvmosse utanför Ryd.
Den 1 juni 2016 gjordes en resa som gick till Eksjö.
Här fick guiderna bl.a. information om Eksjös historia samt om Ing 2 och Ränneslätt.
Nyheter
Museet är stängt till vidare
Stiftelsen har tagit beslut om att hålla Gamla Bankgården stängd tills vidare p.g.a. coronaviruset.
Den 5 juni 2019 genomförde guiderna sin årliga studieresa. Denna gång till bl.a. Begravningsmuseet och Sven Ljungbergs-museet i Ljungby. Läs mer…
Den 24 mars invigdes 2019 års utställning – ”Palettens Vrigstad”. Utställningen innehåller cirka 30 konstverk av de lokala konstnärerna Ture Fabiansson, Hugo Carlberg, Nils Gunnarsson och Sara Britta Ekman. Läs mer…
Den 5 juni 2018 gjorde guiderna och styrelsen en intressant utbildnings- och inspirationsresa till bl.a. Kosta glasbruk. Läs mer…
Torsdagen den 17 maj 2018 fick Gamla Bankgården motta en generös gåva i form av gamla mynt och sedlar till Bankmuseet. Läs mer…
Söndagen den 25 mars, kl. 15.00-18.00, hölls invigningen av årets utställning med sydda bonader. Läs mer…
Se hur sparbankens ekonomi utvecklades under de första verksamhetsåren. Läs mer…
I samband med julskyltningen den 3/12 höll Bankgården Öppet hus. Läs mer…
Den 28 och 29 oktober firades att det är 150 år sedan banken i Vrigstad grundades. Läs mer…
Den 7 juni 2017 gjorde Bankgårdens guider och styrelse en studieresa till bl.a. Huseby. Läs mer…
Den 2 april 2017 invigdes årets utställning Lek och Allvar. Leksaker från förr. Läs mer…
Besöksutvärderingen från de besökande grupperna under år 2016 har gett anläggningen höga betyg. Läs mer …
Bankgården var öppen i samband med årets julskyltning den 27 november. Läs mer…
Den 1 juni 2016 anordnade Bankgården en inspirations- och utbildningsresa för guiderna. Läs mer…
Välbesökt invigning av 2016 års utställning. Läs mer…
Gamla Bankgården erbjuder nu ytterligare två besöksalternativ – totalt sju möjligheter att kombinera med ett besök i Gamla Bankgården. Läs mer … 35