Gruppresor

Välkommen till en spännande tidsresa på Gamla Bankgården i Vrigstad!

Stig in i maktens boning
Öppna dörren och stig in i ett ålderdomligt hus i Vrigstad. Här huserade för hundra år sedan kronolänsman Alfred Dahl, en av bygdens lokala elit. Han var en statens tjänare och stod för rättskipning i häradet. Sekreterarskapet vid häradstinget gjorde honom väl förtrogen med händelser i bygden. Men statens kaka var knapp och ytterligare inkomster krävdes.

Med sin juridiska anstrykning anförtroddes Dahl uppgiften som kamrer I Vrigstad Sparbank. När banken 1913 flyttade in i dagens bankmuseum, bodde familjen Dahl sedan ett decennium i byggnadens övervåning. Mycket av bygdens ekonomiska och sociala liv cirklade runt familjen Dahl.

Till byggnaden knöts både ekonomisk och social ”makt”. I dagens Gamla Bankgården upplevs mötet mellan dessa två arenor i dels en orörd bank från förra sekelskiftet och dels en lägenhet från samma tid. Möt det ekonomiska och sociala livet för över hundra år sedan under en guidad visning i Gamla bankgården.

Guidade gruppbesök: 60 kr/person
För mer information eller för bokning kontakta Gamla Bankgårdens ordförande Mats Carlsson,
tfn 070-5513394.
Betalning via faktura. Besöksadress: Jönköpingsvägen 2, Vrigstad.

Utställningar
Utöver banklokalen, som den såg ut 1913, och sekelskiftesvåningen, som möblerades 1898, finns även permanenta utställningar och en ny årlig utställning. Museet innehåller bl.a. en unik samling av bokmärken från 1870 till 1950, bankmaskiner, sparbössor samt årets utställning med sydda bonader – “Poetisk Stygn – folkkonst på vägg”.

Broschyr över utflyktsmålet.

Om ni önskar dricka kaffe eller äta lunch i samband med ert besök rekommenderar vi:
Vrigstad Värdshus, tel. 0382-575000, eller IM Vrigstadgården, tel. 0382-30795.
Besök även Hemköp för att köpa Vrigstad ostkaka!

Välkommen till en trevlig dagsutflykt!