Gruppresor

Välkommen till en spännande tidsresa på Gamla Bankgården i Vrigstad!

Stig in i maktens boning
Öppna dörren och stig in i ett ålderdomligt hus i Vrigstad. Här huserade för hundra år sedan kronolänsman Alfred Dahl, en av bygdens lokala elit. Han var en statens tjänare och stod för rättskipning i häradet. Sekreterarskapet vid häradstinget gjorde honom väl förtrogen med händelser i bygden. Men statens kaka var knapp och ytterligare inkomster krävdes.

Med sin juridiska anstrykning anförtroddes Dahl uppgiften som kamrer I Vrigstad Sparbank. När banken 1913 flyttade in i dagens bankmuseum, bodde familjen Dahl sedan ett decennium i byggnadens övervåning. Mycket av bygdens ekonomiska och sociala liv cirklade runt familjen Dahl.

Till byggnaden knöts både ekonomisk och social ”makt”. I dagens Gamla Bankgården upplevs mötet mellan dessa två arenor i dels en orörd bank från förra sekelskiftet och dels en lägenhet från samma tid. Möt det ekonomiska och sociala livet för över hundra år sedan under en guidad visning i Gamla bankgården.

Utställningar
Utöver banklokalen, som den såg ut 1913, och sekelskiftesvåningen, som möblerades 1898, finns även permanenta utställningar och en ny årlig utställning. Museet innehåller bl.a. bankmaskiner, sparbössor och bonader samt årets utställning med verk av lokala konstnärer.

Guidade gruppbesök: 60 kr/person
För mer information eller för bokning kontakta Gamla Bankgårdens ordförande Mats Carlsson,
tfn 0705-513394 eller Kerstin Carlsson, tfn. 0703-471756.
Betalning via faktura. Besöksadress: Jönköpingsvägen 2, Vrigstad.

Kombinera resan med ett besök på Nydala kloster eller Eva Spångbergs Åsnelund.

Nydala – Nova vallis
Känn historiens vingslag i den unika klostermiljön i Nydala! Besök klosterkyrkan, portkapellet, den historiska klosterträdgården och ruinerna efter klostret. Nydala kloster grundades 1143 av Franska cisterciensermunkar och var tillsammans med Alvastra ett av våra första munkkloster. Klostren skulle enligt ordensreglerna vara självförsörjande på bland annat grönsaker, frukt, örter och kryddor. Efter Vadstena var Nydala Sveriges godsrikaste kloster vid medeltidens slut.

Klosterträdgården i Nydala vill visa hur en krydd- och örtagård skulle kunna ha sett ut vid ett nordiskt cistercienserkloster under medeltiden. Men i Sverige finns få skriftliga källor som berättar om vad och hur man odlade i vård land före 1500-talet. Därför har olika nordiska och europeiska medeltida texter, illustrationer och nutida arkeologiska undersökningar använts som utgångspunkt för den trädgård som nu finns i Nydala. Detta togs huvudsakligen fram inom ramen för projekt Nydala klosterträdgård år 2004-2007 med seminarier, rapporter, studieresor och platsundersökningar.

Alternativ 1
09.15 Morgonkaffe med fralla på Vrigstad Wärdshus
10.00 Besök på Gamla Bankgården, utställning och guidning
12.00 Lunch på Vrigstad Wärdshus
13.30 Besök på Nydala Kloster, guidning
15.00 Eftermiddagskaffe på Nydala Café och Restaurant.

Pris: 360 kr/person + 500 kr/grupp för guidning på Nydala kloster (max 30 personer/grupp)

Eva Spångberg (1923-2011)
Vid Kyrkans Tidnings omröstning år 2000 vann Eva Spångberg utmärkelsen som 1900-talets mest betydelsefulla kvinna inom Svenska kyrkan. Det kom inte som någon överaskning för många av de som kände henne. Vid sin ankomst till Hjälmseryd år 1950 kom hon snart att hjälpa till med inredning och renovering av Stiftelsens gästhem.

Åsnelund
År 1992 fick Eva Spångberg en stor byggnad där hon kunde ta emot mer än 100 personer när hon i ord och bild beskrev sina träsnidade alster. Eva kunde långt upp i åren upprätthålla sitt träsnideri och sin övriga verksamhet praktiskt taget till sin sista levnadsdag, tack vare god assistans av sina trogna medarbetare. De är beundrandsvärda och har fortsatt och fortsätter att hålla anläggningen i Björkelund öppen för allmänheten.

 

Alternativ 2
10.00 Ankomst till Eva Spångbergs Björkelund, morgonkaffe med fralla därefter guidad visning
12.30 Lunch på Vrigstad Wärdshus
14.00 Besök på Gamla Bankgården, utställning och guidning
15.30 Eftermiddagskaffe med ostkaka på Vrigstad Wärdshus.

Pris: 360 kr/person.

Broschyr över utflyktsmålet.

Välkommen till en trevlig dagsutflykt!