Lek och Allvar – leksaksutställning
Söndagen den 2 april 2017 invigdes 2017 års utställning Lek och Allvar av Sven Aronsson, Gemla. Se bilder på ett urval av leksaker nedan.
I dag uppfattas leksaker mest som objekt för barns lek. Under historiens gång var emellertid leken främst ett sätt att fostra barn i praktiska ting inför vuxenlivet. Hemskapade leksaksdjur, dockor och miniatyrredskap var de vuxnas vardag omformad för barn.
I de sammanhang välgjorda dockor förekom tjände de mest som kostbar prydnad knappast avsedd för vardagsleken. Dockan med porslinshuvud och påkostad dräkt blickade ned på de leksugna barnen från en hylla i ett rumshörn. Till nåds plockades den ned någon gång för att barn under uppsikt skulle få känna på den.
Barns lek skedde i allmänhet utan leksaker i modern mening. Hemmagjorda styltor, tunnband från en trasig tunna eller en planka över en bock skapade möjligheter till lek.
I takt med industrialiseringen utvecklade en industri även för leksakstillverkning. Främsta materialen var plåt och trä. Tyska fabriker var tidiga med plåtleksaker i form av tåg och senare även bilar. I Sverige startade träleksakstillverkning redan under 1860-talet i Gemla mellan Alvesta och Växjö. Senare kom Bröderna Ivarsson i Osby (BRIO) att kliva in på marknaden. Gemlas gunghästar och BRIOs trätåg höll sig länge på marknaden.
Bankmuseets utställning 2017 visar ett urval av äldre leksaker, bl.a. en rar samling leksaker som normalt finns i den Dahlska våningen. Viss komplettering av sommarutställningen har skett genom privata inlån.
Utställningen ”Sparbössan genom tiderna” finns permanent i Bankgårdens lokaler.
Lördagen den 13 oktober 2007 utökades verksamheten. Då invigdes ett Bokmärkesmuseum samt ett Maskinmuseum – ”Från gåspenna till dator” – i anslutning till Bankmuseet.