Maskiner

Skrivmaskiner från början på 1900-talet fram till den elektriska skrivmaskin som vi faktiskt nu i dataåldern redan lämnat efter oss. I banklokalen finns en kopiepress, som användes före karbonpapperets tid och som en gång uppfanns av ångmaskinens uppfinnare James Watt. Här finns skrivmaskinsmärken som Continental, Underwood, Remington och den svenska Facit.

Bank_maskin2

Räkne-/additionsmaskiner finns från gamla handdrivna till elektriska med 81 tangenter, också en på stativ med två verk av märket Bourroughs, fram till vår svensktillverkade 10-tangentmaskin av märket Addo X.

Multiplikationsmaskiner, s.k. räknesnurror finns flera stycken, bl.a. en svensk Original Odhner, tillverkad i St Petersburg på den tid företaget hade en fabrik där. Den modernaste är Facits elektriska räknesnurra.

I utställningsrummet även perforeringsmaskiner, en stencilmaskin, en telefon-växel, äldre typer av diktafoner, sedel- och mynträkningsmaskiner, en också för tubning av mynt. Här finns också två olika typer av kassamaskiner av märkena National resp. Kienzle.

Protectorer/sifferskyddsmaskiner användes för att skydda mot beloppsförändringar på checkar, reverser, lånehandlingar och andra finansiella dokument.

I museet finns även bokföringsmaskiner av två märken, National och Addo samt en frågeterminal för datahantering och en microfish-läsare finns i museets samlingar.