Familjen Alfred Dahl

Alfred Dahl, föddes 1858 i Anderstorps socken och tillträdde sin tjänst som kronolänsman i Vrigstad 1887. Alfred invaldes redan 1888 i bankens styrelse och innehade olika befattningar ända fram till sin bortgång 1945. Han hade således oavbrutet under 57 år varit verksam i bankens ledning.

Han ingick äktenskap 1889 med Anna Pontén, född 1869 i Korsberga och dotter till prosten Daniel Gustaf Ponten och hans hustru Sofia född Kuylenstierna. I samband med giftermålet bosatte de sig i Sunnerby Norregård. Där föddes de tre äldsta barnen, Gustaf, 1890, borgmästare i Sigtuna, Anders, 1892, försäkrings- direktör i Thule Stockholm samt Anna Elisabeth, 1894, allmänt kallad Anna-Beth, gift med Einar Ralf, professor och direktör för Musikhögskolan i Stockholm.

1898 flyttar familjen från Sunnerby Norregård hit till Bolagsgården. Här föds tvillingar 1900. En var död vid födseln och den andra, Brita, dog 1903. 1904 föds den sista i barnaskaran. Hon fick namnet Margit och var den som bodde kvar i lägenheten till sin bortgång 1995 med lite kortare avbrott som turistvärdinna på något högfjällshotell. Margit var en duktig keramiker, vilket bl.a. illustreras i en miniutställning i lägenheten.

Landsfiskal Alfred Dahl med familj i Bolagsgårdens trädgård år 1914. Fr. v. Anders, Alfred, hustrun Anna, Sigrid (syster till Alfred), Anna-Beth och Gustaf.
Landsfiskal Alfred Dahl med familj i Bolagsgårdens trädgård år 1914. Fr. v. Anders, Alfred, hustrun Anna, Sigrid (syster till Alfred), Anna-Beth och Gustaf.

Hennes verkstad med brännugn var inrymd i tvättstugan, som är det lilla röda huset inne på gården. När Margit gick ur tiden 1995 blev det alltså slutet på familjen Dahls nära 100-åriga boende i Gamla Bankgården. Margit hade 1988 testamenterat sitt bohag här i våningen till dåvarande Sparbanken Alfa, senare FöreningsSparbanken och Swedbank, som genom ett gåvobrev överlämnat inventarierna i Bankmuseet och lägenheten till ”Stiftelsen Gamla Bankgården i Vrigstad”.