Från planka till träfigurer
Under år 2008 visades träsniderier av den lokale träsnidaren Eric Rundqvist.
Karl Erik Gustaf Rundqvist, föddes i Sunnerby Ågård, Vrigstad socken den 8 november 1915. Han var son till hemmansägaren Carl Rundqvist och hans hustru Olga. Redan tidigt kände han en obetvinglig lust att med kniv och stämjärn forma figurer i trä, i början mest på lek, men leken blev så småningom ett seriöst konsthantverk.
Det började redan på 1930-talet och Erik har berättat hur han mejslade fram självaste Adolf Hitler med sin karaktäristiska lugg och mustasch. Sympatin för Adolf svalnade dock då andra världskriget bröt ut, och träfiguren blev föremål för prickskjutning. Under ett antal år var Erik bosatt i Jönköping och Huskvarna men återvände till hembygden.
Framför allt är det den svenska bondemiljön, som Erik lyfter fram i sin konst. Man kan se kompositioner där bonden kör med sitt årder vid potatissättning mellan stenbumlingarna i den karga smålandsjorden eller bonden på vedlasset eller på väg till kvarnen för att mala. Men där finns även älgjägaren i tålig väntan på sitt pass eller fiskaren vid pimpelhålet.
Men även om bondemotiven överväger kan man hitta andra yrkeskategorier, som t.ex. skomakaren, målaren, banktjänstemannen, för att ge några exempel. Men Erik har även prövat på annat. Vad sägs om att göra ett bord av tändstickor? 40.000 tändstickor och 300 arbetstimmar gick det åt för att framställa bordet. Det blev även ett bokskåp samt tavlor av tändstickor, som sveddes olika hårt för att bilda mönster då tändsticka limmades till tändsticka. Erik gick ur tiden 1993.
Här visas några av hans många alster:
Småländska bönder kallas detta verk.