Gösta och Cajsa Lundberg

AB Lundbergs Pressgjuteri startade sin verksamhet 1947. Bakgrunden var den att Johan Robert Lundberg hade tre söner. Bara en av dem kunde ta över gården. Det blev Olle. Anders startade minkfarm och så var det frågan vad Gösta skulle göra.

Johan Robert dryftade problemet vid ett tillfälle med kyrkoherden Nils Åhlén, som föreslog att han skulle starta ett eget litet företag. Åhlén som var uppvuxen i småföretagarregionen Anderstorp och Gnosjö och kände många av fabrikörerna där tyckte att de tillsammans skulle göra ett studiebesök i området.

Sagt och gjort. Med bilen full av Lundbergare gick färden till Gnosjö. Efter en tid meddelade Johan Robert kyrkoherden att han nu beslutat sig för att bygga en fabrik. ”Vad skall Du tillverka?” frågade Åhlén. ” Matbestick till kineserna så de slipper att äta med pinnar” sa Johan Robert.

Nu blev det inte så utan de första produkterna blev vattenkoppar till minkfarmar, efter ett förslag från Göstas bror Anders, och fönsterhakar.

Grundaren Robert Lundberg studerar en gjuten detalj tillsammans med sonen Gösta. Foto från 1952.

Den första fabriken uppfördes utefter vägen till Månsagården. Gösta gjorde det mesta byggnads-arbetet. Gösta tog själv över verksamheten efter ett par år. Den första investeringen i maskinparken var en pressgjutningsmaskin, som inköptes i Amerika. Den kostade lika mycket som en medelstor gård vid den tiden.

Carl-Johan Lundberg var anställd på företaget under många år. Foto från 1983.

Den första produkten som lämnade den maskinen var fönsterhakar. Företaget utvecklades och 1969 blev den gamla fabriken för trång och den nya uppfördes utefter Växjövägen, dit man flyttade 1970. Fabriken har sedan dess byggts till flera gånger. 1980 hade företaget sju anställda.

År 1984 gick Gösta ur tiden och hans hustru Valborg tog över som VD för företaget.

1993 började dottern Cajsa i företaget och blir senare vd. Cajsa har genom åren utvecklat och
moderniserat företaget ytterligare.

Som ett bevis på hennes goda insatser erhöll Cajsa Lundberg 2012 utmärkelsen Årets Företagare i Jönköpings län. Det är organisationen Företagarna som varje år utser en egenföretagare som bl.a. ska uppfylla dessa kriterier:
• äga företaget
• aktivt driva företaget
• genom gott ledarskap vara en god förebild och ambassadör för företagare
• visa prov på extra kreativitet och företagsamhet som på ett sätt bör premieras
• ha god lönsamhet.
I dag, 2016, har bolaget ett 30-tal anställda, som arbetar med legotillverkning av produkter i pressgjutet aluminium. Kunderna finns framför allt inom elektronik- och fordonsindustrin.

Cajsa Lundberg uppvaktas i september 2012 av Företagarna, som utser Årets företagare, samt representanter för Sävsjö kommun och SNAB.